A legnépszerűbb Scrabble klónok

A Scrabble az egyik legjobban másolt társasjáték a világon. Néhány klón szinte egy az egyben másolat, megtartva az eredeti összes tulajdonságát. Mások annyira különböznek egymástól, hogy egyes játékosok nincsenek is tisztában az Alfred Butts által évekkel ezelőtt tervezett társasjáték inspirációjával.

1931-ben Alfred Butts a Scrabble-t olyan játékként tervezte, amely szintetizálja az előtte készült összes társasjáték legjobb tulajdonságait. Mint évekkel később láthatja, remekül tette. Ezért sok hasonló játék fejlesztői megpróbálják őt követni. A producerek egy része hamisítványokat hoz létre, amelyek a szerzői jogok megsértésének küszöbén állnak, míg másokat csak az eredeti Scrabble inspirál, a legjobb játékelemeket választva, de újakat is hozzáadva, amelyek frissítik a játékot, gazdagabbá teszik a véletlenszerűség, a cselekmény vagy … a mikrofizetések nagyobb elemével. Mert igen, a jelenleg gyártott Scrabble klónok közül sok nem a nyílt forráskódú modellhez, például a Literaki, hanem a közvetlen vagy közvetett fizetésekhez igazodik. Természetesen nincs ezzel semmi baj, amennyiben a játékok legalább tisztességes színvonalúak. Rosszabb, ha egyszerűen gyenge produkciókról van szó, még a hagyományos Scrabble-hez sem hasonlítható örömet okozva. Az alábbi felsorolásból mindenképpen kiváló minőségű játékok állnak, amelyek nemcsak a legenda közelébe kerülhetnek, de akár versenyezhetnek is vele. Nagy részük megtalálható az interneten elektronikus formában, és néhány mobil alkalmazás. Így a Scrabble szó szerint – mindig kéznél van.

Csoda szavai

A Scrabble-hez kapcsolódó: unokatestvérek

Nyelvek: angol, francia, olasz, német és spanyol

Játék típusa: mobil alkalmazás

A Words of Wonder-ben mikrofizetésekkel foglalkozunk, de nem szükségesek a játék elindításához. 600 igényes szint vár a játékosokra, amelyek során szavakat kell keresniük a táblán. Az alkalmazás egyesíthető a Facebook-fiókkal, és versenyezhet a barátaival. A taktikai elem itt nagyon fontos. Ez azonban nem olyan játék, amelyben azonnal bajnok leszel – mint sok hasonló alkalmazásban -, és itt az emelt szint elérése, még akkor is, ha minden feladatot 100% -ban teljesít, egyszerűen sok időt igényel.

Literaks

Scrabble kapcsolatos: törvénytelen gyermek

Nyelvek: lengyel, angol

Játék típusa: böngésző

Az elején Szkrable néven ismert literák konfliktusba kerültek a Scrabble márka tulajdonosával. Ennek elhárítása érdekében az alkotók kissé megváltoztatták a képletet, és ingyenes licenccel elérhetővé tették az elkészített verziót. Tehát nem csak ingyen játszhatod a Literakit, hanem megismerheted a forráskódot, felhasználhatod saját produkcióidhoz és módosíthatod. A játék több ezer rajongót gyűjtött össze a kurniku.pl oldalon. Versenyeket és bajnokságokat rendeznek ott, és a játékosok élőben is találkoznak. Nemcsak Lengyelországban, hanem a világon is az egyik régóta működő szójáték-közösség.

Részleteket

A Scrabble-hez kapcsolódik: távoli affinitás

Nyelvek: angol

Játék típusa: hagyományos társasjáték

A Snippets egy olyan játék, amelyet csak kissé ihletett a Scrabble. 2017-ben azonban az egyik társasjáték egyesület elismerte az év felfedezését. A kivonatok rövid betűcsoportok. A játékosok feladata megtalálni és felsorolni az őket tartalmazó szavakat. Részlet esetén az “elk” például “nagy”, “nagy terület”, “hám”, “gerenda” és egyszerűen “elka” lesz. Pontokat kapnak azok, akiknek 60 másodpercen belül sikerül a legtöbbet kiírniuk. Ugye egyszerű? Milyen izgalmas!

Megnedvesít

A Scrabble-hez kapcsolódik: leszármazott

Nyelvek: angol

Játék típusa: hagyományos társasjáték

Két-öt játékos játszhat a Dabble-val. Két-hat betű hosszú szavak létrehozásával versenyeznek. A győzelemhez létre kell hozniuk mind az ötöt – egy kétbetűs, egy hárombetűs, a harmadik négybetűs stb. Ehhez öt perc áll rendelkezésre. A játék olyan lapkákat használ, amelyek nagyon hasonlítanak a Scrabble-ben használtakhoz, de a pontszámok eltérőek. Az egyes betűk száma is eltérő. A játék szórakozása mindenképpen hasonló!

Slowotok (Big Boggle)

Kapcsolat a Scrabble-vel: fiatalabb testvérek

Nyelvek: angol, francia, olasz, spanyol, lengyel, orosz, német, portugál

Játék típusa: böngésző, mobil alkalmazás

Ebben a játékban a játékos feladata az 5×5-ös táblán megtalálni a legjobban eltalált szót (amely leggyakrabban a hosszúságára változik), mindig egyedi betűkkel ellátott lapokkal. Átlósan rendezheti a szavakat, mi több, jobban érnek el. A játékosok felváltva mozognak addig, amíg el nem érik a játék elején meghatározott mozdulatok határát, vagy eltelik az idő. A játéknak több változata is van – némelyikben a játékosok ugyanazon a deszkán versenyeznek, minél több szóra keresnek, és némelyikben a tábla kisebb (4×4 vagy akár 3×3).

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a más nyelvű Scrabble webhelyeket, amelyek érdekelhetik.

www.scrabble–word–finder.com

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es