Scrabble, ami minden, amit tudnod kell a szavak betűkből való elkészítéséről

A Scrabble (változataival) a világ legnépszerűbb szójátéka. A lengyel hálózatban egyes felhasználók Literaki néven ismerhetik fel. Alapvetően ez a játék a szavak betűkből való rendezésével. Természetesen a Scrabble játékának művészete sokkal bonyolultabb, mint amilyennek látszik. Hasznos nemcsak a lehető legtöbb összetett szót ismerni, hanem mindenekelőtt a két és a három betűt, valamint az azok hajlításának szabályait. A lehető legtöbb anagramm elkészítésének lehetősége is fontos. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Scrabble csak szakemberek számára készült játék – ennek a játéknak az egyik legnagyobb előnye a sokoldalúság -, ez alkalmas a teljesen újoncoknak és a határozottan tapasztaltabb játékosoknak egyaránt. Mindkét csoport rengeteg fontos információt talál a Scrabblemania-ról!

Mikor született Scrabble?

A játékot 1931-ben hozták létre, így jövőre ünnepli 90. születésnapját. A Scrabble-t eredetileg “Criss-Cross” -nak hívták. Alfred Mosher Butts építész azzal a gondolattal állt elő, hogy létrehozza ezt a típusú szójátékot. A New York-i Rhinebeck-ből származó férfi akkor még nem dolgozott ebben a szakmában, ami arra késztette, hogy keresjen jövedelmet egy eredeti társasjáték-ötletben. Érdekes módon őt inspirálta Edgar Allan Poe “Az arany bogár” szójátéka. A híres amerikai horror író létrehozott egy történetet, amelyben a főszereplő egy szó puzzle megoldására kényszerült, hogy megszerezze a kincset. Ehhez az ábécé betűinek szellemi zsonglőrködését kellett használnia.

Alfred Butts azt tervezte, hogy a játékot “Lexuko” -nak nevezi el, de már a “Criss Cross Words” -al indult a producerek felé, ami sokkal jobban tükrözte a játék célját, hogy szavakból szavakat alkossanak. Sajnos (mint később kiderült, többnyire maguknak) a producerek teljesen figyelmen kívül hagyták Butts találmányát. A játék jogait csak hosszú keresés után sikerült eladnia James Brunot ügyvédnek. Egyébként a fejlesztő javította a játékot, és ismét megváltoztatta a nevet a jól ismert “Scrabble” -re.

Scrabble betűk terjesztése

A játék betűmintája pontosan megegyezett a New York Times egyik címoldalának betűmintázatával. Azóta az ábécé egyes karaktereit tartalmazó csempék száma nem változott. Legalábbis ami az angol változatot illeti, mert minden olyan nyelv, amelyen a Scrabble variáns létrejött (hivatalos többség – a márka jogainak jelenlegi tulajdonosai ugyanazon a néven terjesztik a játékot az egész világon).

Lengyelül a levelek megoszlása ​​a következő:

1 pont: A (kilenc), I (nyolc), E (hét), O (kalap), Z (öt), R (négy), S (négy), W (négy)

2 pont: C (három), D (három), K (három), L (három), M (három), P (három), T (három), Y (három)

3 pont: B (kettő), G (kettő), H (kettő), J (kettő), L (kettő) és U (kettő)

5 pont: Ą (egy), Ę (egy), F (egy), Ó (egy), Ś (egy), Ż (egy)

6 pont: Ć (egy)

7 pont: Ń (egy)

9 pont: FO (egy)

A Scrabble játék elején legfeljebb négy játékos kap 7 betűs lapkát. Feladata elrendezni őket a táblán úgy, hogy egy lengyelül létező szót alkossanak (rövidítés vagy tulajdonnév nélkül). Lehet független (azaz a játékos csak azokat a betűket rendezi, amelyek jelenleg vannak), vagy létrehozhat úgy, hogy csempéket ad hozzá a táblán már szereplő szavakhoz. Az egyetlen feltétel az, hogy az új szót metszeni kell vagy meg kell érinteni a táblán jelenleg levőkkel, és függőlegesen vagy vízszintesen el kell rendezni. A szavakat nem lehet átlósan elhelyezni, és egyes lapok nem helyezhetők vízszintesen, egyes részek pedig függőlegesen.

Bónuszok és pontszámok a betűkből álló szavak helyes elrendezéséért

A táblán vannak bónusz szóközök – betűk és szavak, dupla és hármas bónuszok. A dupla betűs bónusz azt jelenti, hogy a vele jelölt helyre helyezett levél értéke kettővel szorozódik. A hármas szóbeli bónusz viszont azt jelenti, hogy az egész szó értékét meg kell szorozni hárommal. Elméletileg (bár ez rendkívül ritka eset) 27 szóbeli bónuszt kaphat (vagyis egy szó a betűbónusz legfeljebb háromszorosát tartalmazza. Ebben az esetben a bónuszok kumulatívak). Általában azonban a riválisok blokkolják a hozzáférést a legmagasabb bónuszokhoz, és a játékot sok betűs és kétszavas bónusz megszerzésével nyerik meg. Ezenkívül különleges ötvenpontos bónuszt kaphat, ha mind a 7 betűből áll egy szó. A Scrabble játékot az a játékos nyeri, aki a legtöbb pontot szerzi, ha legfeljebb száz csempe marad használatra.

A Scrabbbe egyik legnagyobb erőssége a szavak elrendezése a betűkből, az anagrammák keresése és a szavakkal való játék. Ha azonban komolyan el akarja kezdeni a kalandját ezzel a szójátékkal, ne feledje, hogy ez még csak a kezdet!

Talán keresztrejtvényeket készítesz? Próbáld ki ezt az ingyenes online keresztrejtvény készítőt – Puzzle Maker.

Vagy talán keresztrejtvényeket fejtesz meg? Nézd meg a szabad weboldalt, amely segít megoldani bármely keresztrejtvényt https://mots-croisés.fr/.

Ha lengyel nyelven fejtesz meg keresztrejtvényeket, ajánljuk ezt az oldalt https://krzyżówka.pl/.

Szeretsz Scrabble-t játszani? Próbáld ki ezt az egyedi eszközt a győzelemhez minden játékban – Tricher au Scrabble.

Vagy talán szükséged van a szövegben lévő szavak megszámolására? Ezt megteheted a Conta Parole segítségével.

Szavakat és betűket is megszámolhatsz a Contador de Palabras segítségével.